De dagen worden korter en de winter komt eraan. December met al zijn feestelijke momenten, Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw. Een maand vol tradities en symbolen. In Monnickendam organiseren  we sinds  2007 een kerststallententoonstelling in de kapel van de  RK Nicolaas en Antoniuskerk aan het Noordeinde 19. Daar vindt u kerstgroepen, nu al ruim 650, die we in de loop der jaren hebben verzameld en uit de gehele wereld afkomstig zijn.
De tentoonstelling in de kapel is dagelijks  geopend van 12.00 tot 16.00 uur, vanaf zondag 13 december tot en  met donderdag  30 december  

Maar Monnickendam heeft er nog een traditie bij.  Sinds  7 jaar organiseren wij,  in samenwerking met St. Promotie Waterland,  een wandeling door Monnickendam langs winkels en particuliere huizen, waar tijdens de decembermaand feestelijk verlichte kerstallen te bewonderen zijn. Wat klein begonnen is , is nu uitgegroeid tot zo’n 50 plaatsen in de binnenstad van Monnickendam waar u de uitgestalde kerstgroepen en groepjes kunt bewonderen. Vanaf 12 december 2021 kunt u  een beschrijving van de wandeling  ophalen in de kerk, in het museum  de Speeltoren of bij St. Promotie Waterland op de Middendam. Vergeet ook niet langs de Waegh te lopen om de inmiddels zeer beroemde en prachtige levensgrote kerstgroep van Herman van Elteren te bewonderen, dat is elk jaar weer een feest om naar te kijken.

ADRES

De kapel van de  RK Nicolaas en Antoniuskerk
Noordeinde 19
1141 AE Monnickendam

Museum  de Speeltoren
Noordeinde 2-4,
1141 AM Monnickendam