Kerststallenexpositie  “Thuis in de Stal” Genhout opent op zondag 21 november

 Vanwaar dit thema?

Net als Jozef en Maria zich moesten aanpassen aan de situatie van de dorpstelling, zo heeft heel Nederland zich het afgelopen jaar moeten aanpassen aan het nieuwe normaal. Mensen werkten van huis uit, gingen niet naar een vreemd land en verlegden hun grenzen. Ze zijn het kleine meer gaan waarderen, het thuisgevoel is versterkt. Thuis zijn we veilig, net als Jezus in de stal.

Zijn ze niet vervallen die stallen?

Verre van!, want de groepjes komen juist veel meer tot hun recht, als de stal erbij staat. Er zijn veel houten stallen, maar allemaal zijn ze anders. De boerderijstal, de oriëntaalse stal, de Napolitaanse stallen van Els Vroemen – Stevelmans stralen juist heel bijzonder en sereen de blijde boodschap van het kerstgebeuren uit..

Dat thema stal, waar kennen we dat van?

“Ik ben de stal” is de kerststallencatalogus van pastoor J. van Oss, die 4 jaar geleden uit kwam bij gelegenheid van zijn 80e verjaardag. In het boek staan veel van zijn lievelingsgroepen, maar meestal zonder stal. Pastoor heeft de stallen boven op de hoogste planken op zijn zolder staan. Ze worden zelden ‘van stal’ gehaald en opgezet, maar dit jaar krijgen de groepjes een dak boven hun hoofd, wordt het aanschouwelijker, en meer 1 geheel.

Wat is er zoal te zien?

De expositie omvat veel zelfgebouwde stallen van Els Vroemen – Stevelmans aangevuld met mooie stukken uit de verzameling van Pastoor van Oss. Els maakt sinds het overlijden van haar man in 2004 zelf kerststallen en ieder jaar komt er uitbreiding. Een van haar mooiste objecten is een woonwagen, geïnspireerd op het kerstverhaal van Felix Timmermans die schrijft over een ‘krakend foorwagenske’. Een boerenstal met rieten afdank en een winterhut in de sneeuw met een Russische kersgroep ontbreken niet in haar collectie.

 Welkom

U bent op zondagmiddag 21 november 14 uur van harte welkom om de creatief ingerichte expositie te komen bewonderen. Het kunstcentrum is geopend elke derde zondag van de maand van 14 uur tot 17 uur. Zie voor de extra openingstijden rond kerstmis www.Sinthubertuskunstcentrum.nl en volg ons op facebook. Bent u in Zuid-Limburg en wilt u buiten de openingstijden langs komen, bel dan gerust 06-52390612, maken we de kerk voor u speciaal open

ADRES
Sint Hubertus Kunstcentrum
Hubertusstraat 59
6191 PB Beek (L)
WEBSITE